Porin merituulivoimalahankeet saivat maanomistajat jyrähtämään – ”Vihreän siirtymän irvikuva”

Porin merituulisähköstä keskusteltiin vilkkaasti Maanomistajain Liiton kesäpäivässä Noormarkussa. Keskustelijoina olivat Juho Lappalainen, Lauri Kilkku sekä Kirsi-Mari Kallio.

Porin merituulipuiston sähkönsiirtoa varten on tarkoitus vetää useita uusia ilmajohtoja, jotka yhdistyvät Ulvilassa Fingridin kantaverkkoon.

– Sähkölinjan alle on jäämässä 200 maanomistajan maita. Esitetty linja on tulossa suoraan mökkimme yli. Linjan alle jää myös useita omakotitaloja, kertoo Maanomistajain Liiton kesäpäivän paneelikeskusteluun osallistunut Kirsi-Mari Kallio.

Kallio edustaa oman näkökulmansa lisäksi myös alueen maanomistajien yhteenliittymää.

– Sähkönsiirto uhkaa kiinteistönomistajien etua. Itse kuulin esimerkiksi Eolus Finlandin merituulihankkeesta kautta, eikä tieto ole kulkenut. Yhteydenotto yritykseltä on tullut vasta ympäristövaikutusten arvioinnin jälkeen. Ihmisillä ei välttämättä ole tietoa, siitä että linja kulkisi heidän maidensa läpi.

Maanomistajat toivoisivat tukea ja vuorovaikutusta tilanteessa Porin kaupungilta.

– Kaupungilla olisi mahdollisuus neuvotella yritysten kanssa siitä, mihin linjat tulevat ja tuoda maanomistajien näkökulmia esiin, Kallio toteaa.

Porin kaupunki näkee, että kaupungin roolina tilanteessa on lähinnä antaa lausuntoja ja yrittää yhteensovittaa eri ryhmien intressejä. Sähkölinjat eivät edellytä kuntien kaavoitusta.

– Kaupungin vilpitön yritys on löytää yhteinen etu, mutta joskus yhteisön ja yksilön edut ovat ristiriidassa, sanoo Porin kaupungin elinvoima ja ympäristötoimialan toimialajohtaja Lauri Kilkku.

Hyötytuulta paneelikeskustelussa edusti hankekehityspäällikkö Juho Lappalainen. Hänen mukaansa hanke pyritään suunnittelemaan niin, että se mahdollistaisi sähkönsiirron laajasti eri jännitetasoille.

– Tahkoluodon alueelle tulee varmistaa riittävät sähkönsiirtomahdollisuudet, sillä alueella merkittävä teollinen potentiaali. Voimajohto suunnitellaan pitkästi Fingridin päättämien raamien mukaisesti, Lappalainen kertoo.

Paneelikeskustelun yleisöä tuulivoimahanke ja erityisesti ilmajohdot puhututtivat runsaasti.

– Porin saariston ilmajohtosuunnitelmat ovat vihreän siirtymän irvikuva. Suomessa ei missään muualla vedetä lukuisia ilmajohtoja venereittien ylitse. Alueella vettä on vähän, ja hanke vaatii valtavat ruoppaukset. Kyseessä ei ole vihreä siirtymä, toteaa eräs tilaisuuden osallistuja.

Edellinen artikkeli
Suomen metsissä valtavasti hyödyntämätöntä potentiaalia – Maanomistaja luo monikäyttöisyydellä lisää luontopääomaa
Seuraava artikkeli
Lunastuslain uudistus lausunnolla – Kerro kantasi!