Maatilayrittäjällä on monesti kova henkinen paine, kun täytyy kamppailla jatkuvien kannattavuus- ja talousongelmien kanssa. Paineita ei helpota se, että ilmastonmuutoksestakin syyllistetään usein viljelijää. Ei ole ihme, jos maatalousyrittäjä uupuu tämän kaiken keskellä.
Moni maatalousyrittäjä on jaksamisen äärirajoilla. Onneksi monella viljelijällä menee myös hyvin, mutta silloinkin suuri työmäärä voi uuvuttaa, ellei siihen kiinnitä itse riittävän ajoissa huomiota.
Uupuminen voi tulla huomaamatta, mutta se alkaa näkyä arjessa monin tavoin.
Yksi merkki voi olla se, että huomaat fyysisessä tai henkisessä kunnossasi heikentymisen merkkejä. Voit ehkä alkaa eristäytyä tai koet yksinäisyyttä. Uupuminen voi näkyä myös työn laadun heikkenemisenä, ja se voi heijastua taloudenhoitoon, tuotantoon tai vaikka parisuhteen ja perhe-elämän laatuun.
Kun hälytyskellot soivat
Joskus mukaan tulee myös päihde- tai peliriippuvuutta. Uupuminen, taloudellinen ahdinko ja ihmissuhdeongelmat kietoutuvat usein myös yhteen ja sitä kautta ongelmien vyyhti vain kasvaa.
Hälytyskellojesi pitäisi soida, kun uupumus painaa, eikä elämässä näy enää myönteisiä asioita. Silloin on hyvä myöntää itselleen, ettei enää jaksa. Uupuneena omat tai tilasi asiat voivat jäädä hoitamatta. Tärkeää olisi kuitenkin hakea apua jo paljon aikaisemmin.
Mitä pidemmälle omat jaksamisongelmat tai asioiden hoitamattomuus etenevät, sitä vaikeampi niitä on ratkoa. Kun asioihin tartutaan ajoissa, pienetkin muutokset voivat saada paljon aikaan.
Aina ei tarvitse jaksaa yksin
Vaikeissa tilanteissa soi usein Välitä viljelijästä -projektityöntekijän puhelin. Joko uupunut maatalousyrittäjä tai hänen luvallaan läheisensä soittaa ja pyytää apua.
Joskus meijerin tuotantoneuvoja on huomannut lehmien tuotoksissa muutoksia tai pankinjohtaja velkojen takaisinmaksussa haasteita – ja osannut kysyä, kuinka voit tai mitä sinulle oikeasti kuuluu. Yhdessä on otettu sitten yhteyttä Melan Välitä viljelijästä -projektiin tai MTK-liittojen vastaaviin hankkeisiin.
Projektityöntekijä sopii tällöin tapaamisen tilalle, tulee kuuntelemaan huoliasi ja auttaa sinua etsimään apua ongelmiesi ratkaisemiseksi. Keskustelu ulkopuolisen henkilön kanssa auttaa usein jäsentämään ajatuksia.
Kun projektityöntekijä tulee tilalle, on hyvä, että asioista puhutaan avoimesti. Projektityöntekijälle kannattaa kertoa, jos avaamattomien laskujen pino on päässyt kasvamaan, laskuja on muuten rästissä, tilan ihmissuhteet ovat sotkussa, sairaudet ahdistavat, et jaksa enää hoitaa eläimiä tai olet kohdannut muita haasteita elämässäsi. Apua ei voi saada, ellei auttaja tiedä, mihin kaikkeen apua tarvitaan.
Puhuminen auttaa alkuun
Projektityöntekijä on se ihminen, joka kokoaa tarinat yhteen ja hahmottaa kokonaisuutta sekä lähtee yhdessä sinun ja sidosryhmien kanssa etsimään selviytymiskeinoja. Hän kulkee rinnallasi niin pienissä kuin suurissakin haasteissa ja auttaa sinua miettimään, mistä päästä ongelmia lähdetään ratkomaan.
Tapaamisessa voidaan hoitaa heti joitakin rästiin jääneitä asioita. Projektityöntekijä voi lähteä tarvittaessa kanssasi myös esimerkiksi pankkiin lainaneuvotteluihin tai sosiaalitoimistoon keskustelemaan perheesi tilanteesta.
Kun yksi asia saadaan hoidettua alta pois, tilanteesi voi alkaa selkiytyä ja valoa näkyä tunnelin päässä. Sinun ei tarvitse pelätä, että saisit projektityöntekijän käynnin jälkeen laskun tehdystä työstä tai että projektityöntekijä kertoisi tilanteestasi muille viljelijöille. Kaikki yhteydenotot, keskustelut ja tapaamiset ovat maksuttomia ja ehdottoman luottamuksellisia.
Rohkea ottaa apua vastaan
Muutos lähtee kuitenkin aina itsestäsi. Ilman omaa tahtoasi selvittää asioita projektityöntekijäkään ei voi auttaa. Rohkea on se, joka uskaltaa lähteä purkamaan omia ongelmiaan. Välitä siis itsestäsi. Älä jää ongelmiesi kanssa yksin.
Valitettavasti kynnys lähteä hoitamaan omia asioita on vielä monelle maatalousyrittäjälle aivan liian korkea. Epävarmuus tulevasta pelottaa. Voit kokea syyllisyyttä tai häpeää, etkä uskalla sen takia tarttua asioihin. Voi olla, että ajattelet, ettei tilanteesi ole vielä niin huono, että tarvitsisit ulkopuolista auttajaa.
Mitä pidemmälle annat tilanteen ajautua, sitä vaikeampi sitä on hoitaa. Hyvä keino haasteellisesta tilanteesta eteenpäin pääsyyn on hakea ja vastaanottaa apua – mielellään riittävän ajoissa.
Erilaisia avunsaantimahdollisuuksia kyllä löytyy, kun niitä ryhdytään yhdessä etsimään. Esimerkiksi talousneuvonnassa apua on usein haettu muun muassa Neuvo 2020 -palvelun kautta. Joskus akuuttiin rahanpuutteeseen on saatu apua diakoniatyön kautta. Sieltä on voitu maksaa vaikkapa sähkölasku niin, etteivät sähköt tilalla katkea tai auttaa ruokakaupan laskun maksamisessa.
Nämä ovat vain esimerkkejä käytössä olleista apukeinoista. Monenlaisia muitakin keinoja on tarjolla, tilanteesta riippuen.
yrittajanarki2
Välitä viljelijästä –projekti
Marinin hallituksen hallitusohjelmassa on lupaus, että Välitä viljelijästä -toimintamalli jatkuu vaalikauden loppuun asti.
- Auttanut maatalousyrittäjiä vuoden 2017 alusta alkaen.
- Huhtikuun 2020 alusta alkaen projektissa työskentelee 9 projektityöntekijää eri puolilla Suomea.
- Lisäksi 6 maakunnassa vastaavaa palvelua tarjoavat MTK-liittojen hankkeiden työntekijät.
- Projektin kautta on mahdollista hakea ostopalvelusitoumusta henkisen jaksamisen tukemiseen tai muuhun jaksamista tukevaan asiantuntija-apuun.
- Maatalousyrittäjillä Hyvinvoinnin ABC-kursseja eri puolilla Suomea. Syksyllä 2020 on tulossa 10 maatalousyrittäjien hyvinvointipäivää
- Yhteystiedot löydät Maanomistaja/1/2020 -lehden sivulta 20
- Minäkö terapiaan?
- Välitä viljelijästä -projektin kautta on mahdollista saada myös ostopalvelusitoumus esimerkiksi terapiaan tai työnohjaukseen.
Jos et ole koskaan käynyt terapiassa, voit ehkä ajatella, ettei keskustelu terapeutin kanssa auta tilanteessasi, jos tarpeesi on saada lisää tuloja. Ei silti kannata tyrmätä ajatusta terapeutin tapaamisesta. Terapeutti ei ratkaise asioita sinun puolestasi, mutta hän voi auttaa etsimään ratkaisun sinun sisältäsi. Näin voit löytää positiivisia asioita ja havaita, että esimerkiksi uhkaavalle avioerolle voisi löytyä toisenlainenkin vaihtoehto.
Ratkaisukeskeinen lähestyminen auttaa
Välitä viljelijästä -projektin reilun kolmen vuoden toiminta-aikana ostopalvelusitoumus terapiaan tai työnohjaukseen on myönnetty noin 1 600 maatalousyrittäjälle. Heiltä saatu palaute terapian hyödyistä on ollut positiivista.
Eräässäkin palautteessa todetaan, että saatu apu ja tuki on ollut aivan uudenlaista verrattuna siihen, mitä on koskaan aiemmin saanut. Ratkaisukeskeinen lähestyminen on auttanut ajattelemaan asioita uudelta kantilta. Toinen palautteenantaja kertoi saaneensa terapiasta paljon työkaluja arkeen käytettäväksi.
Ota rohkeasti yhteyttä
Mikset siis sinäkin uskaltaisi kokeilla tällaista apukeinoa? Tarvittaessa projektin myöntämän ostopalvelusitoumuksen avulla terapiaan voi päästä hyvinkin nopeasti. Lääkärintodistustakaan ei tarvita. Oma halu lähteä hakemaan apua riittää.
Ota rohkeasti yhteyttä Välitä viljelijästä -projektin tai MTK-liittojen hyvinvointihankkeiden työntekijöihin. Yhteystiedot löytyvät ohesta. Ongelmien ja haasteiden kanssa ei tarvitse olla yksin. Apua on saatavilla, kun sitä on valmis ottamaan vastaan.
Teksti Pirjo Ristola Kuvat Mikko Käkelä