Hallitusohjelma: Hyviä asioita, lepsuja muotoiluja

Maanomistajain liiton hallitusohjelmatavoitteet saatiin täytettyä melko hyvin. Ajamamme asiat – lunastuslain uudistaminen, vapaaehtoisten hiilimarkkinoiden vapauttaminen, vapaaehtoisen suojelun edistäminen ja maanomistajiin kohdistuvien lisärasitteiden torjuminen – löytyvät kaikki hallitusohjelmasta. Vaikka tärkeät asiat onkin kirjattu ohjelmaan, joihinkin kohtiin on jäänyt tarpeettoman löysiä muotoiluja, jotka saattavat vaikeuttaa asian jatkovalmistelua.

Lunastuslain uudistamista koskeva kohta on jämäkkää tekstiä. Uudistamisen perustaksi on tavoitteidemme mukaisesti otettu työryhmän esitys eikä oikeusministeriön vesittämää versiota. Voimansiirtolinjojen lunastamisesta maksettavien korvauksien korottaminen on mainittu peräti kahdesti.

Lunastuslain kohdalla tyylikkäästi paalutettu perustuslaillinen linja – ”Omaisuuden suojaa kunnioitetaan” – unohtuu vapaaehtoisten hiilimarkkinoiden kehittämistä käsittelevissä kohdissa. Tekstistä paistaa venkoilu, vaikka todetaankin, että ”mahdollistetaan vapaaehtoisten hiilivähenemä- ja hiilensidontamarkkinoiden toiminta kannustavasti ja läpinäkyvästi”. Missään vaiheessa ei haluta todeta selväsanaisesti puiden sisältämän hiilen kuuluvan metsänomistajille.

Vapaaehtoisen suojelun Metso- ja Helmi-ohjelmia jatketaan, mutta niiden rahoituspohjaa ei turvata. Maanomistajien kannalta kiinnostavia ekologisenkompensaation markkinoita lähdetään kehittämään.

-Hallitusohjelma antaa tyydyttävän pohjan, mutta tulevina kuukausina ja vuosina tarvitaan edelleen kovaa edunvalvontatyötä omistusoikeuden puolustamisessa, summaa Maanomistajain liiton toiminnanjohtaja Kimmo Collander.

Edellinen artikkeli
Valtiovalta ei saa tehdä päätöksiä päidemme yli
Seuraava artikkeli
Lausunto asetusluonnokseen hämärämetsästyksestä ja merihanhien saaliskiintiöstä