Maataloushallinnon uusien linjausten on tultava aina ennen toukotöitä

Puheenjohtaja Sebastian Sohlberg
Maataloushallinnon uusien linjausten ja säädösmuutosten on tultava aina ja ilman poikkeuksia hyvissä ajoin ennen toukotöitä.
Ruokavirasto on yllättäen päivittänyt monimuotoisuuskasvien tukiehtoja koskevaa listaa. Riistakasvien siemenseoksissa täytyy olla aina vähintään kahden ohjeessa listatun kasvin siementä. Ohjetta on täydennetty niin, että siinä korostetaan nyt rajoitusta, jonka mukaan muita kuin listassa lueteltuja kasveja ei hyväksytä seokseen.
Maanomistajain liiton puheenjohtaja Sebastian Sohlberg on pettynyt hallinnon toimintaan: -On aika keskustella siitä, miten Suomessa halutaan asioita hoitaa. Valitettavasti tämä ei ole ainoa esimerkki huonosta hallinnosta. Nyt on herättävä ennen kuin on liian myöhäistä!
Sohlbergin mukaan tarvitsemme keskustelua siitä, miten yhteisiä asioita hoidetaan asiallisesti, harkiten ja oikeudenmukaisesti: -Tarvitsemme luottamusta hallinon ja yhteiskunnan välille. Tätä rataa rapautamme yksilön lainkuuliaisuutta ja uskoa oikeudenmukaiseen kohteluun.
Sohlberg pitää esitettyjä muutoksia tukiohjeisiin kesken kylvöjen täysin mahdottomina: -Se on kuin siirtäisi maalia kesken pelin. Tällaiset muutokset tulisi tehdä hyvissä ajoin ennen kevään hankintoja ja kylvöjä. Tällainen tahditon vallankäyttö ei ole missään yhteydessä sopivaa.
Maanomistajain Liitto peräänkuuluttaa Ruokavirastolta, maa- ja metsätalousministeriöltä ja viime kädessä ministeriltä aikaan saadun kohtuuttoman tilanteen pikaista korjaamista.
– Maanomistajina olemme liian usein tämänkaltaisen huonolaatuisen hallinnon uhreja. Jopa kansalaisten perusoikeutta, omaisuuden suojaa, tulkitaan tänä päivänä välinpitämättömästi. Koko yhteiskunta kärsii, kun maanomistajan tärkein yhteistyökumppani ei ole luottamuksen arvoinen. Toivomme jatkossa rakentavaa ja kehittävää keskustelua hallinon ja maanomistajan välille.
Edellinen artikkeli
Maanomistus ja riistatalous -webinaari
Seuraava artikkeli
Valtiovalta ei saa tehdä päätöksiä päidemme yli