Mitä kuuluu metsäpolitiikalle Suomessa ja EU:ssa ?

Metsäpolitiikan ajankohtaiskatsaus -webinaarissamme käytiin laajasti läpi tulossa olevaa metsäsääntelyä niin Suomessa kuin EU:ssakin. Alustajina olivat maa- ja metsätalousministeriön metsä- ja biotalousyksikön neuvotteleva virkamies Satu Rantala sekä Maanomistajain Liiton metsätyöryhmän puheenjohtaja Juha Hakkarainen.

Rantala taustoitti teemaa kuvaamalla metsäpolitiikan muodostumista aina kansainväliseltä tasolta EU:n lainsäädäntöön ja Suomen kansalliseen normistoon.

-Kansainvälisellä tasolla erityisen merkittäviä asioita metsäpolitiikan kannalta ovat YK:n ilmastosopimus ja biodiversiteettisopimus. EU:n osalta puolestaan huomattavaa on, ettei EU:n perussopimuksiin sisälly unionin yhteistä metsäpolitiikkaa, Rantala kertoi.

-Tästä huolimatta monet asetukset ja direktiivit kuitenkin vaikuttavat metsäpolitiikkaan, Rantala jatkoi.

Esimerkkeinä näistä nousivat esille muun muassa metsäkatoasetus, uusiutuvan energian direktiivi sekä ennallistamisasetus.

Kotimaan metsäpolitiikan käsittelyn Rantala aloitti kertomalla kuulijoille ilmastolaista sekä maankäyttösektorin ilmastovelvoitteista.

Lisäksi kuultiin kansallisen metsästrategian valmistelusta, tavoitteista ja linjauksista.

-Tämän strategian tavoitteena on sovittaa yhteen ihminen, talous ja ympäristö, Rantala tiivisti.

-Se on Suomen metsäpolitiikan linjapaperi.

Hakkarainen aloitti esityksensä syventymällä EU:n politiikka-alueisiin, jotka vaikuttavat metsätalouteen sekä metsäsektoriin.

-Merkittävimpiä asioita tällä hetkellä on se, että edellisen komission Green Deal oli varsin kattava ja nyt sitä toteutetaan ja viedään eteenpäin. Iso asia on, että aika harva suuri metsäpolitiikan kysymys tulee esiin kansallisesti spontaanisti, vaan ne tulevat enemmän ja vähemmän kansainvälisiltä areenoilta ja EU:sta, hän kertoi.

-Tavoitteet ovat totta kai hyvät mutta kysymys kuuluu, mikä on toteutus.

Hakkaraisen mukaan tilanne on entistäkin kiehtovampi globaalin tilanteen viimeaikaisten muutosten takia.

-Nykyisen komission painopisteet näyttävät olevan hyvin erilaisia kuin edellisen. Vahvasti esillä on muun muassa sääntelyn keventäminen, hän totesi.

Hakkarainen esitteli kuulijoille myös luontopääomaa ja luontopääomamarkkinoita.

-Metsät tuottavat valtavan määrän erilaisia hyödykkeitä ja palveluita. Tärkeää on se, millä tavalla tämä kokonaisuus saadaan hyödyntämään yhteiskuntaa mutta myös metsänomistajia, hän totesi.

-Luontoarvomarkkinat ottavat vasta ensi askelia ja niitä tulisi määrätietoisesti kehittää.

Tilaisuuden lopussa osallistujilla oli mahdollisuus kysyä puhujilta kysymyksiä ja keskustella aiheesta.

Toiminnanjohtajamme Kimmo Collander nosti esiin, että metsäpuolella koetaan usein lainsäätäjien rajoittavan toimintaa.

-Tässä tuli nyt kuitenkin useampia sellaisia asioita esiin, joista voisi suorastaan innostua. Muutaman vuoden päästä meillä voi jo olla toimivat luontoarvomarkkinat, hän toivoi.

Luontoarvomarkkinoiden lisäksi keskustelua herättivät muun muassa tuuli- ja aurinkovoimahankkeet, ennallistaminen sekä suojeltavat lajit kuten raakut.

Tilaisuus on mahdollista katsoa tallenteena kokonaisuudessaan tämän linkin kautta.

Edellinen artikkeli
Turvemetsäseminaarin antimia – Puhujilta poliittinen tilannekatsaus ja vinkkejä suometsien hoitoon
Seuraava artikkeli
Maanomistajain Liiton kesäpäivää vietetään taidekeskus Salmelassa