Hahkialan Kartano ja Koskis Gård saivat Wildlife Estates -tunnukset

WE2018HahkialaKoskis

Kosken Kartano ja Hahkialan Kartano saivat Wildlife Estates tunnukset vuosia jatkuneesta esimerkillisestä työstä luonnon monimuotoisuuden hyväksi. Kuvassa vasemmalta 
Henrik Creutz Maanomistajain Liitto, Jessica Williams ELO,  Kim Jaatinen Luonnon- ja riistanhoitosäätiö, Fredrik von Limburg Stirum Kosken Kartano, Karl Fazer Hahkialan Kartano, Thierry de l’Escaille ELO ja Ahti Putaala Metsähallitus. (kuvaaja Tuija Nummela)

Luonnon monimuotoisuus on yhä useammin esillä julkisessa keskustelussa. Tutkijoiden mukaan geologisen historian kuudes sukupuuttoaalto on nyt käynnissä. Maapallolla elävistä eläimistä on kadonnut 1970- luvulta lähtien puolet. Luonnon monimuotoisuuden häviäminen on yksi suurimmista uhista ihmiskunnalle.

Wildlife Estates -ohjelma jo vuosien ajan aktiivisesti kannustanut maanomistajia hoitamaan maitaan luonnon monimuotoisuutta kunnioittaen ja säilyttäen.

European Landowners Organization ja Maanomistajain Liiton järjestämässä tilaisuudessa 13.6. 2018 jaettiin arvostettu Wildlife Estates tunnus kahdelle tilalle, jotka ovat jo vuosia tehneet esimerkillistä työtä luonnon monimuotoisuuden eteen.

Nämä tilat ovat Karl Fazerin omistama Hahkialan Kartano Hämeenlinnan Hauholla sekä Fredrik von Limburg Stirumin Kosken Kartano Salon Perniössä. Tilat evaluoinut Ahti Putaala Metsähallituksesta toteaa: ”Nämä tilat ovat loistavia esimerkkejä siitä, miten yksityiset maanomistajat voivat yhdistää taloudellisesti kannattavan maa- ja metsätalouden riistanhoidon ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen kanssa”.

Wildlife Estates Suomen delegaation puheenjohtaja, Luonnon ja riistanhoitosäätiön asiamies, Kim Jaatisen mukaan: ”Näiden tilojen esimerkillinen biodiversiteetin säilyttäminen on mahdollistanut kulttuuri- ja ekoturismin sekä metsästysmatkailun tiloilla, ja on siten tuonut taloudellisesti merkittävän lisän tilojen liiketoimintamalleihin”.

Wildlife Estates -ohjelma

Wildlife Estates -ohjelma on Euroopan laajin luonnon monimuotoisuutta säilyttävä ohjelma. Ohjelma on European Landowners’ Organizationin vuonna 2005 käynnistämä. Ohjelma perustuu vapaaehtoiseen sitoutumiseen luonnon monimuotoisuutta säilyttävän ohjelman säännöksiin.

Tänä päivänä verkostossa on mukana yli 1,5 milj. hehtaaria yli 300:lla tilalla 19 maassa. Suomessa on nyt 12 Wildlife Estates -tilaa, jotka kattavat yhteensä yli 33 000 hehtaaria.

Aikaisemmin Wildlife Estates –tunnuksen Suomessa saaneet tilat:

Porkkalan kartano Hämeenlinnan Lammilla, Suomen riistakeskuksen Laitialan toimintakeskus Hollolassa, Metsähallituksen Pyhäjoella sijaitseva Palosaaren mallitila, Kullo Gård ja Kiiala Gård Porvoossa, Wanantaka Janakkalassa, Kauhajoen Metsästysseura, Malmgård Sjundeå Siuntiossa, Åminne Gods Salossa, Alhaisen tila Hämeenlinnan Pirttikoskella

WE2018KarlFazer

Hahkialan Kartanon omistaja Karl Fazer kertoo muistoja kouluajoistaan, jolloin muut eivät vielä arvostaneet riistanhoitoa ja luonnonmonimuotoisuutta. Taustalla vas Ahti Putaala Metsähallitus, Jessica Williams ELO, Henrik Creutz Maanomistajain Liitto sekä Kim Jaatinen Luonnon- ja riistanhoitosäätiö. (kuvaaja Tuija Nummela)

KoskisGård
Fredrik von Limburg Stirum (vas) Kosken Kartanosta kertoo hauskoista luontokokemuksistaan.  Taustalla (vas) 
Henrik Creutz Maanomistajain Liitto,  Kim Jaatinen Luonnon- ja riistanhoitosäätiö ja Thierry de l’Escaille ELO (kuvaaja Jessica Williams)

Lisätietoja:

Ahti Putaala, Metsähallitus                                                              040 8272 547

Kim Jaatinen, Luonnon- ja riistanhoitosäätiö                            040 712 1999

Tuija Nummela, Maanomistajain Liitto                                         045 221 5151

https://maanomistajainliitto.fi/wildlife-estates/https://www.luontojariista.fi/index.php/wildlife-estates

Comments are closed.